Следвайте Гласове в ТелеграмИсторията е показала, че за да се управлява

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИсторията е показала, че за да се управлява
Коментари Харесай

Тандемът Асен Василев - Андрей Гюров уверено води България към светлото бъдеще на еврозоната

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Историята е посочила, че с цел да се ръководи сполучливо един екип, той би трябвало да се състои от двама водачи, които да си имат вяра категорично. Както тандемът Георги Василев – Андрей Желязков вършат от „ Левски “ свръхсила на българския футбол през 90-те, както Бойко Борисов и Цветан Цветанов символизират зенита на ГЕРБ и нейния напредък, през днешния ден на напред във времето имаме нов управнически дует с капацитет да позволи стопанските проблеми и изцяло да интегрира страната ни в системите на Европейския съюз и неговите финанси.
 
Финансовият министър Асен Василев и новият подуправител на българска национална банка Андрей Гюров са всичко, от което България с нуждае – стратегическа визия, интернационалните контакти, положително приемане измежду българското общество и най-важното – композиция от академизъм и на практика опит в корпоративния и банковия браншове.
 
Технократите се схващат толкоз сполучливо, че даже шефът на Българска народна банка Димитър Радев на моменти става непотребен. То подобен беше и замисълът – „ Продължаваме промяната “ не желаеха Радев за шеф, а Гюров. Просто видяха, че политиката е изкуство на вероятното и постановиха любимеца си отпред на Валутния ръб. 

И това е преход към огромните триумфи. Най-благоприятният интервал в модерната стопанска история на Съединени американски щати – също е белязан от сходен вид ръководство – президентът Барак Обама и правилният му приятел Джо Байдън. Този вид сполучливи управнически партньорства, прерастващи в дълбоки персонални другарства в американците назовават bromance – от жаргона за дружки/братлета – bro и същинската дълбочина на другарството, кеото граничи с romance. Неслучайно и еволюцията на броманса Обама – Байдън прерасна в празненство на справедливостта и меритокрацията, когато Байдън зае овалния кабинет а първата чернокожа дама стана вицепрезидент. 

Очевидци описват за именитата сърдечност, с която Андрей Гюров се отзовава, когато Министерство на финансите се нуждае от методическа или експертна тенденция. Също както военачалник не може да тича, до момента в който е в униформа, тъй като би основало чувство за паника, по този начин й Андрей Гюров пази хладнокръвие, което го възпира от прибежки, само че един път потърсен за подпомагане от Министерство на финансите се препънал три пъти, до момента в който форсира градинката на Народния спектакъл, която дели Българска народна банка и МФ.

По традиция в Българска национална банка има един подуправител, който изпъква с компетентността и опита си, поради което играе ролята на „ възрастния в стаята “. С него се съветват политиките и на ръководещите, въпреки да не са в управническите му преимущества, съгласуват се фискални въпроси, търсят го за неофициален консултант в междунадни диалози. Неслучайно шефът на валутния ръб постоянно съпровожда финансовия министър. На есенните срещи на МВФ и Световната банка в Маракеш. На диалози с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, на още и още. 

От Българска национална банка не дадоха отговор на въпросите на „ Гласове “ с какво господин Гюров е толкоз специфичен, че наличието му се постанова съвсем при всеки интернационален ангажимент на Асен Василев. Не дадоха отговор и по какъв начин тъкмо неговият сектор – ръководство на валутните запаси и поддържане на постоянен валутен курс (в нашия случай фиксиран) попада в спектъра на диалозите с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, откакто те се интересуват надалеч повече от банковия контрол и противодействието на изпирането на пари. 

Така би трябвало. Има неофициални зависимости, които основават неописуема принадена стойност за стопанската система на България и облагородяват политическия живот. Не не могат да се напъхат във формализирани рамки, камо ли да се артикулират пред медиите. По същата причина Българска национална банка евентуално не отговори и на въпросите на „ Гласове “ какъв е цялостният набор с интернационалните отговорности на господин Гюров. Така няма да разберем кои са интернационалните организации, бордове и механизми в които взе участие господин Гюров. 

Ама то няма и потребност. Какви са някакви си медии да всяват разстройства  в другояче безпрепятствено протичащата връзка сред Василев и Гюров. Затова от Централната банка не си вършат труда и да отговорят редно ли е господин Гюров да бъде лицето на Българска народна банка пред целия финансов свят, който си направи труда да огледа България онлайн, вместо да цъка в уеб страницата и там да види, че в действителност сме имали шеф. Да, против подуправителят Гюров тече инспекция дали не е на поста си в несъответственост с други негови позиции, които съгласно формалните регистри заема, само че това е единствено звук сред главните послания. А те са, че бромансът Василев – Гюров води България към ярко бъдеще на обществените финанси и действителната стопанска система.

Важният принос на Анрей Гюров изисква основаването на оптимално удобни условия на работа, заради което неговата секретарка е доверено лице, минало на работа в централната банка след приучване в административните редици на „ Продължаваме промяната “. Няма никакъв мотив да се съмняваме, че назначенията, подхванати от господин Гюров са напълно съобразени с държавническите му цели, а когато има съвпадане с партийното минало на подуправителя, е налице доверие. В никакъв случай политизиране на Българска национална банка. 

Ама я чакайте. За каква самостоятелност си приказваме. Първо Българска народна банка в никакъв случай не е била самостоятелна. Пример е отчетът, който нейните лични специалисти сформираха за рисковете, които България поема, в случай че влезе в еврозоната на настоящия стадий на развиването си. Въпреки, че лицата, които сформират отчета са платени специалисти, т.е. заплаща им се да четат, да учат, да изследват, мнението им беше подценено, тъй като има политическо решение, което централната банка реши да фасилитира категорично. Без да каже и дума за отбелязване в протокола, че с сходен ход страната ни рискува да допусне историческа неточност. Важното е само зависимостта да бъде вярната. И до момента в който Андрей Гюров е подуправител на Българска народна банка, а „ Продължаваме промяната “ отпред на онази част от обществените финанси, върху която надзор има изпълнителната власт, зависимостта на Българска народна банка не може да бъде по-правилна и по-подходяща, поради на историческите времена.

В този смисъл, господин Гюров не пести старания с цел да ни убеди. Освен че посети партийно събитие в Благоевград подуправителят на Българска национална банка самоуверено политизира дебатите и в обществени конгреси на икономическа тема – вкарва футболни алегории и даже съпоставя историческите времена през днешния ден със цивилизационните избори, които направихме в миналите десетилетия. 

Само вижте по какъв начин тече свободната мисъл на подуправителя: 
“Съпротивата против присъединението към еврозоната е извънредно яростна. Ролята на водачите в нашето общество е да поемат своята отговорност, да задават посоката и да не позволяват разпространяването на заблуди. Аз имам вяра, че пътищата ни са се събрали в този точно миг неслучайно. Наша е отговорността посредством своите образец и дейности да приключим стартирания преди повече от 30 години преход и да създадем страната ни пълновръстен и заслужен член на на европейското семейство “. 

Въведете в Google „ Ed Balls, John Major, UK, euro areа debate ” и незабавно ще видите по какъв начин пресата отразява експертен спор за или срещу единната валута от държавници, които търсят най-хубавото за стопанската система си. След това сравнете откритото с горното изявление, което надалеч не е само. 

Има и още:
„ А пред нас има единствено три благоприятни условия – едната е да се предадем и да мислим за персоналното си успокоение. Това е лесният път. Другата, тази на любимеца, е да упрекваме ориста, че не е на наша страна. Това е комфортният път. Или можем да бъдем Ливърпул – тимът, който неведнъж е показвал, че нищо не е невероятно, когато имаш вярната настройка и си подготвен да дадеш всичко от себе си, без значение какъв ще бъде резултатът. Това е виновният път “.

Няма какво ви обливам с цитати, напряко прочетете цялата историческа тирада.

Така че, забравете за тандемите Румен Спецов – Асен Василев, или Асен Василев – Кирил Петков. Екипът Асен Василев – Андрей Гюров е панацеята на модерните ни стопански провокации и помнете ми думата – същинският разцвет ще настъпи, когато двамата качат левъла. Василев да стане министър председател на България, а Гюров да оглави Българска национална банка като цялостен шеф. 
 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР